projektowanie restauracji

Projektujemy wnętrze restauracji pracowniczej

Jest to zdecydowanie jeden z bardziej nietypowych projektów. Choć w dzisiejszych czasach, coraz więcej dużych firm zapewnia swoim pracownikom posiłki w czasie pracy. Takie pomieszczenie przypominające szkolną stołówkę powinno jednak cechować się stylem oraz funkcjonalnością. Osoby pracujące na produkcji czy w biurze poszukują wytchnienia po godzinach spędzonych przy maszynie lub biurku. Dlatego też warto poświęcić czas, żeby odpowiednio taką restaurację przygotować.

Na co należy zwrócić uwagę?

Już od pierwszego etapu powinniśmy zacząć projektowanie wnętrz z myślą o potrzebach pracowników. Bar, w którym wydawane są posiłki, powinien być odpowiednio duży, ale też zlokalizowany w dogodnym miejscu. Sala powinna być podzielona również na strefę relaksu, a same stoliki nie powinny przypominać stołówki, w której jadają dzieci. Należy także pamiętać o tym, żeby była zachowana w klimacie firmowym. Czyli wykorzystywała motywy charakterystyczne dla danego przedsiębiorstwa, przede wszystkim symbole i kolorystykę.

W jakim stylu urządzić stołówkę?

Istnieje wiele możliwości, a samo projektowanie wnętrz może przybrać dowolną formę. Od restauracyjnego klimatu po nastrój małej knajpki ze smacznym jedzeniem. Warto też postawić na nowoczesny styl z nutą tradycyjnego, robotniczego wnętrza. Wiszące lampy, surowe ściany czy też inne dodatki rozstawione w przestrzeni: szafki, fotografie, stoliki. Sama sala może być utrzymania w kolorystyce bieli, czerni, szarości albo beżu, brązu lub piaskowca. Warto jednak unikać czerwieni czy żółci. Ponieważ w nadmiarze wzbudzają one negatywne emocje, a chodzi tutaj o relaks po ciężkich godzinach pracy.

Polecamy: Jak zostać projektantem wnętrz na własne potrzeby?

Pomieszczenie przeznaczone na taką restaurację jest zazwyczaj sporej wielkości. Dlatego można w nim wydzielić kącik na relaks przy kawie, jeżeli ktoś wybrał się po pracy na kawę. Można także dodać zieleń, aby przebić inne barwy albo też zaaranżować ścianę ze zdjęciami utrzymanymi w kolorze sepii. W zależności od tego, na jakim konkretnie klimacie nam zależy. Powinniśmy też starannie dobrać nakrycie stołów: zdecydować się na obrusy czy pozostawić je w stanie surowym, co zrobić z krzesłami.

Trzeba także zwrócić uwagę na wygląd baru, gdzie wydawane są posiłki. Powinien ułatwiać dostęp do dań oraz oferować pełen komfort wyboru. Widok na wszystkie propozycje oraz wygodę sięgania po to, na co mamy aktualnie ochotę.

Ze względu na rozmiar i konieczność dostosowania aranżacji do pewnych firmowych standardów, zaleca się oddanie tego zadania w ręce osób, które mają doświadczenie. I wiedzą, jak przebiega proces projektowania wnętrz na wysokim poziomie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *